Dijital PazarlamaGoogle Ads
Trend

Google Ads (Adwords) Kampanya Bütçesi Nasıl Hesaplanır?

Google Ads Kampanya Bütçesi Hesaplamayı ve Bütçeyi Nasıl Optimize Edebileceğinizi Bu Yazımda Tüm Detaylarıyla Bulabilirsiniz.

Google Ads (Adwords) kampanyalarındaki verimlilik, sektörel, mevsimsel, zamansal, bölgesel ve kullandığınız anahtar kelimelere göre bir çok farklılık göstermektedir. Ayrıca web sitenizin kalitesi de verimliliği ve geridönüşleri etkileyen çok önemli bir faktördür.

Sektörünüzde rekabet ne kadar yüksekse, reklam maliyetleriniz de doğru orantılı olarak artmaktadır. Doğru reklam yönetimiyle hedeflenen amaç, minimum maliyet ile maksimum fayda sağlamaktır.

Google Ads (Adwords) Reklam Maliyetleri Nasıl Düşürülür?

Sektörünüzde rekabet ne kadar yüksek anahtar kelimelerin TBM (Tıklama Başına Maliyet) ‘i o kadar yüksek olur.

TBM’nizi düşürmek için aşağıdaki maddeleri uygulamanızda ve reklamlarınızı sürekli güncel tutmanızda fayda olduğunu söyleyebilirim;

  • Anahtar kelimelerinizi net ve nokta atışı belirlemelisiniz.
  • Hedeflediğiniz doğrultuda bir anahtar kelime eşleme türü (geniş, sıralı, tam) seçmelisiniz.
  • Gereksiz anahtar kelimeleri listenizden çıkartmalısınız.
  • Düzenli olarak negatif anahtar kelime listelerinizi güncellemelisiniz.

Google Ads (Adwords) Kampanya Bütçesi Nasıl Hesaplanır?

Reklamlara yeni başlıyorsanız yada daha önce reklam vermediğiniz bir anahtar kelime grubu için reklam çalışması yapıyorsanız bütçenizi nasıl belirlersiniz? Bu sorunun yanıtı detaylı bir analiz yapmaktan, yani çeşitli adımları hedefleriniz doğrultusunda incelemekten geçmektedir.

1. Google Trends Analizi

Google reklamlarına başlangıçta ilk adımın Google Trends verilerini incelemek doğru olacaktır. Anahtar kelimelerinizi Google Trends’de arayarak zamansal ve bölgesel olarak trend grafiklerini, dolaylı olarak da rekabet oranlarını görebilirsiniz.

2. Mevcut Kelimelere Ek Yeni Anahtar Kelimeler Bulun

Mevcutta kullandığınız anahtar kelimelerin yanısıra aklınıza gelmeyen anahtar kelimeleri de bulmanızda fayda var. Bu kelimeleri ise; Google Anahtar Kelime Planlayıcısı‘ndan hangilerinin daha çok arandığını kolayca bulabilirsiniz. İnsan beyni sınırlıdır, fakat veriler size en doğru sonucu gösterecektir.

Ayrıca genel anahtar kelimelerden kaçınıp, özel kelimeleri kampanyanıza eklemenizi tavsiye ediyorum. Örneğin gıda sektörüne ambalaj üretiyorsunuz, “ambalaj” kelimesi kelimesi sizin için çok genel ve reklam bütçenizi boşuna tüketeceği nettir. Bunun yerine “gıda ambalajı”, “gıdaya özel ambalaj” gibi daha size özel kelimeler tercih etmelisiniz.

3. Reklam Gruplarıyla A/B Testi Yapmak

Reklamlarınızdaki kampanyaları, en az 2 alt reklam grubuna ayırın ve kendi içinde sürekli test edecek bir yapı oluşturun. Reklamlarınızı gruplandırırken benim de sürekli kullandığım GENEL Kelimeler / BÖLGESEL Kelimeler / ÖZEL Kelimeler stratejisini kullanmanızı öneririm. 1. reklam grubunda genel anahtar kelimeler yer alırken, 2. reklam grubunda bölgesel anahtar kelimeler, 3. reklam grubunda ise arama hacmi düşük fakat dönüş oranları yüksek niş kelimeler bulunur. Burda amaç hangi reklam grubunun size daha fazla dönüş sağladığını analiz etme, o reklam grubunu daha da geliştirmektir.

4. Arama Tahminlerini Öğrenmek

Google arama tahminleri aracıyla; kullanıcıların hangi kelimeleri aradığını, tahmini TBM ücretlerini öğrenmeniz mümkündür. Google Trends benzeri şekilde arama tahminleri aracında da bölgesel, zamansal filtrelemeler yapmanız mümkündür.

5. Negatif Anahtar Kelimeleri Belirlemek

Bütçe optimizasyonundaki altın kurallardan birisi, negatif kelime listeleri oluşturmak ve bu listeleri düzenli olarak güncellemektir. Negatif kelime listenize, daha önceden sitenize giren gereksiz aramaları analiz ederek ekleyebilirsiniz. Bu sayede ileride bu aramalarda reklamınızın görünmesini engeller, maliyetleri düşürmüş olursunuz. Bu maddenin en önemli kuralı; düzenli takiptir! Arama kelimelerini takip ederek her gün ya da her hafta bu listelere ekleme yapmanız gerekmektedir.

6. Sonuç; Kampanya Bütçesi Belirleme

Google Ads arama hacmi ve tahmin aracını kullanarak hedef anahtar kelimelerinize göre yaklaşık olarak günlük / aylık bütçenizi belirlemeniz mümkündür.

Örnek olarak “bisiklet” ile ilgili yaptığımız analizde, toplam 3 kelimenin arama hacimlerine bakarsak, günlük 270₺ bütçe ile tahmini 640 tıklama almak mümkündür. İlk 5 adımda anlattığım yöntemlerle anahtar kelimelerinizi netleştirdikten sonra bütçeyi detaylı olarak belirlemek ve geri dönüşlere göre sürekli bu adımları tekrarlayarak güncelleme yapmak, maksimum verim ve fayda sağlayacaktır.

Google Ads (Adwords) Kampanya Bütçesi Belirlemek
Google Ads (Adwords) Kampanya Bütçesi Belirlemek

Bu örnek vaka incelemizdeki veriler tamamen Google’dan sağlanan örnektir. Sektörünüze, anahtar kelimelerinize göre değişiklik göstermenin yanında web sitenizdeki etkileşim oranı da son derece önemlidir. Web sitenizin kalitesi, sitenize giren potansiyel müşterilerinizden yüzde kaçının müşteriniz haline geleceğini belirler. Ayrıca reklamlarınızdaki tüm optimizasyonlar da reklamınıza tıklanma, gösterim oranlarında farklılık gösterebilir.

Önerim Google Ads (Adwords) reklamları konusunda profesyonel bir dijital pazarlama uzmanı desteği almanızdır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu